0255 228 001

Legionella beheersplan

Legionella beheersplan
Geheel vrijblijvend!
contact opnemen

Legionella beheersplan laten opstellen?
Aquaservice Nederland helpt u verder.

Voor prioritaire locaties gelden strenge regels op het gebied van legionellapreventie. Denk daarbij aan ziekenhuizen, zorginstellingen, sauna's, zwembaden, hotels, bungalowparken, celinrichtingen en asielzoekerscentra. Bent u eigenaar van zo'n prioritaire instelling? Dan bent u verplicht om effectief legionellabeleid te voeren. Een BRL 6010-gecertificeerd bedrijf zoals Aquaservice Nederland kan u daarbij ondersteunen. 

 

Voorkom en bestrijd legionella met een legionella beheersplan

Hoe veilig is uw drinkwaterinstallatie? Om dat in kaart te brengen, voeren wij op locatie een legionella risicoanalyse uit. Zo creëren we een volledig beeld van de drinkwaterinstallatie én brengen we eventuele pijnpunten in kaart. Constateren wij onvolkomenheden of gevaarlijke aspecten? Dan brengen we u direct op de hoogte. Vervolgens zorgen wij voor de benodigde aanpassingen om een legionellabesmetting te voorkomen. Alle bevindingen leggen wij vast in het legionella beheersplan. 

Wat houdt een legionella beheersplan precies in?

Met het legionella beheersplan heeft u concrete handvatten voor legionellapreventie. Het legionella beheersplan bestaat uit de volgende onderdelen: 

  • De uitkomsten van de risicoanalyse - Dit is het totaalplaatje van uw drinkwaterinstallatie inclusief eventuele actiepunten. 

  • Eenmalige aanpassingen - Hierbij kunt u denken aan aanpassingen aan dode leidingstukken, delen in het leidingwerk waar weinig doorstroming plaatsvindt of leidingwerk dat te dicht langs warmtebronnen loopt. 

  • Periodieke beheersmaatregelen - Zoals temperatuurmetingen, het spoelen van tappunten en de keerklepcontrole. Ook bepalen we de frequentie waarin drinkwatermonsters worden genomen. 

  • Taakverdeling - Wie is verantwoordelijk voor welke taak? En hoe moet er - door deze personen - gehandeld worden bij een legionellabesmetting? In het legionella beheersplan staat dit zwart op wit. 

Is een legionella beheersplan verplicht?

Voor prioritaire instellingen is beleid op het gebied van legionellapreventie verplicht. Op de website van het RIVM worden onderstaande locaties vermeld. De volledige lijst staat op de website van de rijksoverheid

  • Ziekenhuizen, verpleeghuizen en bepaalde zorginstellingen
  • Gebouwen met een logiesfunctie (zoals hotels en pensions)
  • Badinrichtingen (zwembaden en sauna's)
  • Kampeerterreinen
  • Jachthavens
  • Truckstops (met docuhes voor publiek gebruik)

Voor gymzalen, sportcomplexen, scholen en kinderdagverblijven is een legionella beheersplan niet verplicht. Bij deze niet-prioritaire locaties moet de waterinstallatie op het gebied van aanleg, gebruik en onderhoud alsnog voldoen aan de regels van het bouwbesluit (NEN1006). 

Wilt u een legionella beheersplan laten opstellen? 

Dan helpt Aquaservice Nederland Waterservice u graag verder. Als BRL 6010-gecertificeerd bedrijf controleren, repareren en monitoren wij uw drinkwaterinstallatie. Ons doel? De legionellabacterie voorgoed uit uw leidingen verbannen. 

Meer weten over het legionella beheersplan? Of direct een afspraak maken om hiermee aan de slag te gaan? Neem gerust contact met ons op

contact opnemen
neem vrijblijvend contact met ons op
geheel vrijblijvend!
Velden met een * zijn verplicht
0255 228 001