+31 (0) 343 475 092

Legionellabesmetting voorkomen

Legionellabesmetting voorkomen
Geheel vrijblijvend!
contact opnemen

Legionella besmetting voorkomen?
Dit zijn de tips van Aquaservice Nederland.

De legionellabacterie komt van nature voor in de grond en in (leiding)water. Heeft u de kraan al een tijdje niet gebruikt? En heeft het water een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celcius? Dan vermenigvuldigt deze bacterie zich het snelst en is het risico op een legionellabesmetting het grootst. Bij verneveling van het water - zoals bij het douchen of sproeien van de tuin - kunt u de legionellabacterie inademen. Een legionella besmetting zit zo in een klein hoekje. 

Gelukkig kunt u een legionellabesmetting voorkomen. Wij vertellen u graag meer over drinkwaterveiligheid en legionellapreventie.

Met deze tips voorkomt u een legionellabesmetting:

Voor de preventie van legionella staat vers water op nummer één. Heeft u de kraan of het toilet een week (of langer) niet gebruikt? Spoel dan de leidingen goed door. Dit doet u door zowel de warm- als koudwaterkraan twee minuten te laten lopen. Denk daarbij ook aan de fonteinkraan in het toilet, de douche en (eventueel) de tuinslang. 

  • Tip: Leg de douchekop in een emmer met water - en laat het water vervolgens twee minuten stromen. Zo ademt u niet per ongeluk waternevel in. 

  • Tip: Heeft u de tuinslang weinig gebruikt, of ligt deze in de volle zon? Leeg de tuinslang dan eerst door deze in een gieter te laten stromen. Het water kunt u daarna veilig gebruiken voor uw planten. 

  • Tip: Heeft u een luchtbevochtiger met verneveling? Zorg dat u het apparaat wekelijks schoonmaakt en het water regelmatig ververst. 

Hoe kunt u een legionellabesmetting vaststellen?

Vermoedt u dat er sprake is van een legionellabesmetting? Volgens het RIVM ervaren de meeste mensen geen klachten als ze de legionellabacterie inademen. In bepaalde gevallen kunt u last krijgen van milde, griepachtige verschijnselen die na een week weer verdwijnen. In zeldzame gevallen veroorzaakt legionella een ernstige longontsteking, die mogelijk de dood tot gevolg heeft. Er bestaat op dit moment geen vaccin tegen een legionellabesmetting.

Hoe groot is de kans op een legionellabesmetting?

Bepaalde bedrijven en organisaties hebben een groter risico op legionella. Denk daarbij aan ziekenhuizen, zorginstellingen, sauna's, zwembaden, hotels, bungalowparken, benzinestations en wegrestaurants met douches, celinrichtingen en asielzoekerscentra. Voor deze bedrijven en instellingen gelden strenge regels om legionellabesmetting te voorkomen, ook wel legionellapreventie

Legionellapreventie: hoe werkt dat precies?

Wilt u legionella voorkomen in uw drinkwaterinstallatie? Dan is het belangrijk om de volgende maatregelen te nemen: 

  1. Risicoanalyse: Laat een BRL 6010-gecertificeerd bedrijf controleren waar de legionellabacterie groeit - of kan gaan groeien.

  2. Beheersplan: Dit bedrijf kan vervolgens een legionellabeheersplan voor u opstellen. Hierin staat alles wat u moet doen om de groei van de legionella tegen te gaan.
     
  3. Watercontrole: Eventuele legionellabesmetting testen? Zorg ervoor dat een erkend watermonster nemer elk half jaar de kwaliteit van uw drinkwater controleert.  

  4. Logboek bijhouden: Houd alle getroffen maatregelen bij in een (actueel) logboek. 

Aquaservice Nederland gaat samen met u de strijd tegen legionella aan. 

Op zoek naar een BRL 6010-gecertificeerd bedrijf om uw drinkwaterkwaliteit op peil te houden? Aquaservice Nederland Waterservice is uw partner voor drinkwaterveiligheid. Wij realiseren niet alleen optimaal functionerende drinkwaterinstallaties, maar zorgen indien gewenst ook voor reparatie en het (periodiek) uitvoeren van beheersmaatregelen. 

Ook voor een risicoanalyse, monstername en aanpassingen aan uw drinkwaterinstallatie kunt u bij Aquaservice Nederland terecht. Wij doen er alles aan om legionella voorgoed te verbannen, zodat u zeker bent van veilig drinkwater. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op

contact opnemen
neem vrijblijvend contact met ons op
geheel vrijblijvend!
Velden met een * zijn verplicht
+31 (0) 343 475 092